ေရလုပ္ငန္းရွင္ေတြ အတြက္ ေစ်းကြက္ဝင္ ငါးနီတူေျခာက္ ျပဳလုပ္နည္း ေရးသားသူ (ေဒါက္တာလိွဳင္ျမင့္)
ျမန္မာျပည္ကိုု ေဆာင္းဝင္လာခဲ့ျပီဆိုုေတာ့ ပင္လယ္ကမ္းေျခေဒသေတြမွာ ျမန္မာတိုုင္းသိေနသည့္ (ငါးနီတူ) ငါးေတြ အမိအရ မ်ားလာခ်ိန္ျဖစ္ပါသည္။ ယခုု စာတမ္းေလးကိုု ပင္လယ္ေဒသ လူေတြ ဆီ ျဖန္ ့ေဝေပးႀကပါရန္ ပန္ႀကားလိုုပါသည္။
ငါးနီတူ ကိုုက်ေနာ္တိုု ့ဆီမွာ ငါးေျခာက္လုုပ္ရံုုကလြဲျပီး တျခားနည္းမရွိႀကပါ။ က်ေနာ္ေအာ္ဇီ ေရာက္မွ ငါးနီတူ အစိုု (လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကိုု ေတြ ့ဖူးတာပါ။ ေအာ္ဇီမွာက ငါးျမွားရန္အတြက္သာ သံုုးႀကပါသည္။ စားသူရွားပါသည္။ က်ေနာ္တိုု ့ဆီမွာ ငါးေျခာက္သာလွ်င္ လုုပ္ေတာ့ ငါးေျခာက္တစ္ပိသာ ရရန္ ငါးနီတူ ၅ ပိႆာ အထက္ကုုန္ျပီး ေစ်းအလြန္နည္းေတာ့ တန္ဖိုုးပ်က္ပါသည္။
(၁) သိုု႔ေသာ္အီတာလ်ံေတြကေတာ့ ငါးနီတူကိုု ဆားနယ္ျပီး ငါးပိေကာင္ဆန္ဆန္ စားတတ္ႀကပါသည္။ ငါးနီတူ ငါးပိေကာင္ကိုု ဆီျမဳပ္ေနေအာင္ လုုပ္ထားျပီး စည္သြတ္ဘူး။ ပလပ္စတစ္ဘူး။ ဖန္ပလင္းႏွင့္ေရာင္းေသာ အီတာလ်ံ ငါးနီတူမွာ အလြန္ေစ်းႀကီးပါသည္။ ငါးသီးသန္ ့သာဝယ္လ်င္ တစ္ပိႆာကိုု ေဒၚလာ ၁၂ဝ ေက်ာ္ပါသည္။ ျမန္မာေငြႏွင့္ ငါးနီတူငါးပိေကာင္ကိုု တစ္သိန္းေက်ာ္ပါသည္။
ျမန္မာနိင္ငံမွာလဲ စမ္းသပ္သင့္ပါသည္။ ေနာက္တမ်ိဳးကေတာ့ ငါးနီတူကိုု ငါးခ်ဥ္တည္ျပီးမွ ဆားနယ္ကာ ငါးပိေကာင္ျပန္လုုပ္ အထားခံရန္ ဆီျမဳပ္ေနေအာင္ ထည့္ထားတာပါဘဲ။
(၂)ကေတာ့ ငါးနီတူကိုု ဆီဆမ္းျပီး အထက္မီးႏွင့္ ကင္ျခင္းျဖစ္ပါသည္။ တရက္ေတာ့ ငါးနီတူကိုု ကင္စားႀကည့္မယ္ဆိုုျပီး ဂ်င္း ၊ ႀကက္သြန္ျဖဴ ၊ ဆား ၊ နံနံပင္ ကိုုေရာေထာင္းကာ ငါးနီတူအေပၚအရည္ညစ္ခ်ျပီး ဗန္းကိုု လွန္ကစားေပးကာ သမေအာင္လုုပ္ျပီး ၁ဝ - ၁၅ မိနစ္ ႏွပ္ထားပါသည္။
ျပီး ခဲစကၠဴ ( Aluminum foil ) အေပၚငါးမ်ားကိုု အတန္းလိုုက္ ညီညီညာညာ ခင္းျပီး ဆီဆမ္းပါသည္။ အထက္မီးနင့္ ကင္ပါသည္။ လိုုအပ္သလိုု ဆီထပ္ဆမ္းေပးပါ။ ငါးအေရာင္ အနီေရာင္ အနည္းငယ္ သမ္းလာလ်င္ ေနာက္ထပ္ ခဲစကၠဴေပၚကိုုငါးမ်ားကိုု ခဲစကၠဴနစ္ခုု အပ္ထားျပီး လွန္ခ်ျပီး ေျပာင္းယူလိုုက္ပါသည္။ အထက္မီးနင့္ ထပ္ကင္လိုုက္ပါသည္။ ငါးနီလာသည္အထိ ကင္ပါသည္။
ျပီးအေအးခံျပီး စားသံုုးႏိုင္ပါျပီ။ အကယ္လိုု ့ ေခါင္းျဖုုတ္ကင္လ်င္ ပုုရစ္ေက်ာ္လိုု အရသာနီးစပ္ပါသည္။ ပလပ္စတစ္ဘူးေလးနင့္ထဲ့ျပီး ပင္လယ္ကမ္းေျခေဒသမွ ရန္ကုုန္ မႏၱေလးအထိပိုု ့ေပးလ်င္ ဘီယာသမားမ်ားအလြန္ႀကိဳက္ေသာ ဟင္းလ်ာတခုု တိုုးလာပါမည္။
ေက်ာ္ျပီးလ်င္ ေရခဲခန္းမွာသိမ္းထားလ်င္ အခ်ိန္ႀကာႀကာထား စားနိုုင္ပါမည္။ ပင္လယ္မွလုုပ္သားမ်ား ငါးနီတူေစ်းကြက္ေကာင္းတခုု တိုုးလာပါမည္။ စမ္းသပ္ရန္ အလြန္လြယ္ကူပါသည္။
(၃) အေျခာက္လွန္းနည္းတစ္မ်ိဳး
ငါးနီတူကိုု ေရွးနည္းအတိုုင္း ငါးေျခာက္လွန္းလ်င္ ငါးေရာင္မွာ အခ်ိန္ႀကာလာေလ ဝါလာေလ၊ ပိုုႀကာလာလ်င္ ညိဳသြားျပီးေရာင္းပန္း မလွေတာ့ပါ။ ေအာ္ဇီမွာ ငါးနီတူဝယ္ျပီး အမ်ိဳးမ်ိဳး စမ္းပါေတာ့သည္။ ငါးနီတူကိုု သဘာဝအတိုုင္း မလွန္းဘဲ ဆားအသင့္အတင့္ ထည့္ထားေသာေရကိုု အပူခ်ိန္ - ၆ဝ မွ ၇ဝ-ဒီဂရီ (စင္တီဂရိတ္) ေရာက္ေအာင္လုုပ္ျပီး ငါးနီတူကိုု (စကၠန္ ့ ၂ဝ) စိမ္လိုုက္ျပီး ၂ဝျပည့္တာႏွင့္ ေရစစ္ျပစ္လိုုက္ပါ။ ငါးမ်ားျဖဴလာပါသည္။ က်ပ္ငါးကိုုလွန္းလ်င္ ငါးေျခာက္ အျဖဴေရာင္ရပါသည္။ ထိုုနည္းက ငါးေျခာက္ ၁-ပိႆာရရန္ ငါးအစိုု ၅-ပိႆာအထက္ မလိုုပါ။ ၄-ပိသာေက်ာ္ျဖင့္ ျဖဴေနေသာ အရသာပိုုမိုုေကာင္းေသာ ငါးနီတူေျခာက္ကိုု ရေစပါသည္။
အထူးသျဖင့္ အသံုုးျပဳေသာ ဆားကိုု ႏွစ္ခ်ိဳ ့ဆားသုုံးနိုုင္လ်င္ အခ်ိန္ႀကာလာသည့္နင့္အမွ် ငါးအေရာင္ဝါ ၊ ညိဳလာမႈျဖစ္ျခင္း သက္သာပါသည္။
သိုု့မဟုုတ္ ဆားကိုု ဒယ္အိုုးမွာ မိးပ်င္းပ်င္းေလွာ္ေပးလ်င္ နီညိဳေရာင္ ဘရိုုမင္းႏွင့္ အိုု္င္အိုုဒင္းအေငြ ့မ်ားထြက္လာတာျမင္ရပါသည္။ အဝတ္အျဖဴ ေနာက္ခံထားႀကည့္လ်င္ ထိုုဓါတ္ေငြ ့မ်ားထြက္ေနတာ ျမင္ရပါသည္။ ထိုုဓါတ္ေငြ ့အေပၚရႈႀကည့္လ်င္ အလြန္မႊန္ပါသည္။ ထိုုဓါတ္ေငြ ့မ်ားက ငါးေျခာက္ကိုု ညိဳလာေစျခင္း၊ ေဆြးေျမ့ေစျခင္းျဖစ္ေစပါသည္ ။
ပင္လယ္ေရခူ လုုပ္သူမ်ား။ အျခားငါးေျခာက္လုုပ္သူမ်ားလဲ ဆားကိုုေလွာ္ျပီးမွ ထဲ့လ်င္ အေရာင္လွေသာ ငါးေျခာက္မ်ားရပါမည္။ ငါးေျခာက္လဲ အထားတာရွည္ခံပါမည္။
ပင္လယ္ေရလုုပ္သားမ်ားကိုု မွ်ေဝေပးေစလိုုပါသည္။ ျမန္မာမ်ားဝင္ေငြ ပိုုမိုုတိုုးလာမည္ဟုုေမ်ွာ္လင့္မိပါသည္။ ေက်းဇူးတင္ပါသည္။
အားလံုးကို ေလးစားလွ်က္
လိွဳင္ျမင့္
လိွဳင္ျမင့္